O Staroj Planini

Za Staru planinu kažu da je poput  ostrva s blagom…

I zaista, svojim vrhovima, obroncima, šarenilom raznovrsnih biljnih vrsta koje se stapaju sa zelenilom bujne vegetacije i plavetnilom neba, ona je kao melem za oči.

Svačijem uhu prija zvuk povjetarca koji kao da poziva drveće na ples stvarajući predivan šum koji se potom pretače u žubor rijeka, potoka i vodopada.
Spektakularna netaknuta priroda na Staroj planini svoju potpunu raskoš pruža u neopisivim opojnim mirisima bujne vegetacije i ljekovitog bilja koje vam donosimo u BONI PLANT proizvodima.

Samo ovo mjesto i njegova čistoća nude istinsko zadovoljstvo za sva čula. Stara planina je poziv čovjeku da se vrati svojoj suštini, miru, zdravlju i pod okrilje majke prirode.

Planiniski masiv Stare planine sastoji se iz Zaglavka i Visoka, u kojima dominiraju Trgoviški i Beli Timok, Visočica i Toplodolska rijeka.

Ovu prelijepu planinu odlikuju izuzetne vrijednosti raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta i njihovih zajednica. Takođe, ova planinska ljepotica ukrašena je obiljem geomorfoloških, geoloških, hidroloških i hidrogeoloških osobenosti, a u svemu tome prisutan je i naglašen tradicionalni oblik života i kulturnih dobara.

Bogatstvo vegetacije ogleda se kroz raznovrsnost žbunastih, šumskih, livadskih, pašnjačkih i tresavskih zajednica.

Stara planina proglašena je za Park prirode (1997. godine) kao područje prve kategorije, od nacionalnog značaja, a ukupna površina Parka prirode je 114.332 ha.

Park prirode „Stara planina“ odlikuje se izuzetnom raznovrsnošću divljeg biljnog i životinjskog svijeta, koju čini 1.200 vrsta i podvrsta viših biljaka, među kojima je 115 endemičnih vrsta, 50 vrsta koje se nalaze na spisku ugrožene evropske flore (među kojima su neke koje su svrstane u kategoriju kritično ugroženih, kao što su mužica, prečica, bor krivulj, rosulja i druge).

Najviši vrh Stare planine je Midžor (2169 m.n.v.) dok su izrazitiji vrhovi Stare planine su: Babin zub (1758 m n. v.), Orlov kamen (1737 m n. v.), Tri čuke (1937 m n. v.), Srebrna glava (1933 m n. v.).

Planinski masivi protkani su brojnim razigranim potocima, brzacima i vodopadima…

Ukrašena istinskim životnim bogatstvima kroz darove prirode, Stara planina predstavlja lijek za dušu, um i tijelo.
Dio tog spektakularnog obilja prirode BONI PLANT vam donosi kroz naše ekološke, biorazgradive, ljekovite i mirisne proizvode.

Bitno je znati da ljekovita svojstva neke biljke nisu ista kada ona raste u zagađenim prostorima u blizini gradova ili kada ta biljka raste u čistoći i zdravlju koje nudi netaknuta priroda.
Ljekovita svojstva biljaka poput nevena, kantariona, nane, kamilice, koprive, žalfije i mnogih drugih dragocjenih biljaka koje rastu na obroncima STARE PLANINE dovedena su na maksimum, te imaju posebno snažna blagotvorna dejstva.

Upravo u tome i jeste suština djelotvornosti i snage BONI PLANT proizvoda koji u svojim pakovanjima čuvaju ono najbolje od prirode za vas.

FOTOGRAFIJE IZ GALERIJE PREUZETE SU SA FACEBOOK STRANICE “Istraži Staru Planinu-Explore Stara Planina